Zuidpop meets Young Connection (deel 2)

Zuidpop , ooit begonnen als wijkfeestje voor bewoners van Pijnacker-Zuid en omstreken, is uitgegroeid tot een professioneel festival met lokale muziek bands en foodtrucks. Zuidpop wil niet alleen sociaal maar ook maatschappelijk betrokken zijn bij de bewoners van Pijnacker-Nootdorp. Daarom zal dit jaar het goede doel ‘Netwerk Young Connection’ bij Zuidpop 2019 centraal staan. Om erachter te komen wat dit netwerk doet voor haar medemens zal ik met twee vrijwilligers, met toestemming van alle partijen, mee lopen.

Mijn tweede ontmoeting met een vrijwilligster van Netwerk Young Connection zal bij mevrouw L. (78 jaar) zijn die, sinds haar man 1 ½ jaar geleden overleden is, nogal eenzaam is. Door haar reuma en omdat ze slecht ter been is kan mevrouw L. niet meer zo goed uit de voeten. Michelle (18 jaar) is elke zondag twee uur bij haar op bezoek. Tijdens het knutselen en het leggen van wat puzzelstukjes komen de gesprekjes vaak op gang.

Michelle studeert Sociaal Werk op de Hogeschool Leiden. Hierna wil ze zich specialiseren in de psyche van de mens. Het liefst wil ze werken als profiler. Een profiler helpt rechercheurs met het maken van een profiel van een nog onbekende dader van een misdaad.

Sinds november 2018 is Michelle vrijwilligster bij Netwerk Young Connection. In eerste instantie als stage voor haar studie. Inmiddels zijn de wekelijkse bezoekjes aan mevrouw L. niet meer weg te denken en maken ze ‘gewoon’ deel uit in haar drukke en sociale leven. Want sociaal is ze!

Op een winderige zondagmiddag ontmoet ik Michelle bij het huis van mevrouw L. Ze belt aan. We staan al even te wachten en de wind blijft maar langs mijn oren razen. ‘Is ze wel thuis?’ vraag ik. Michelle knikt. Het duurt altijd erg lang voordat er open gedaan wordt. Wat een geduld heeft ze. Dan horen we geschuifel. Mevrouw L. staat in de deuropening en kijkt mij wat argwanend aan. Dan glijden haar ogen naar Michelle.

‘Hé goedemiddag. Fijn dat je er bent. Wat zie je er leuk uit!’ is de standaard openingszin van deze dame.

In de gang hangt Michelle haar jas op en legt haar fietssleuteltje op een tafeltje

‘Hé, jongens, hallo,’ roept Michelle enthousiast terwijl ze de woonkamer in loopt. Ik kijk rond. Benieuwd tegen wie ze praat. En dan zie ik een kooi waar twee vogels in zitten, waar ze even een goed gesprek mee heeft.

De woonkamer doet donker en klein aan door het meubilair dat zijn glans verloren lijkt te hebben na het overlijden van meneer L. Een kamer waarin echt geleefd en gelachen is.

Michelle zet thee, terwijl mevrouw L. met behulp van haar rollator de koekjestrommel pakt. Wanneer de thee klaar is, staat ook de koektrommel op tafel.

De week wordt doorgenomen. Mevrouw L. gaat elke maandag en dinsdag naar een dagopvang voor ouderen. Haar creatie, een mozaïek zwaan, wordt bewonderd. Ze is alleen niet tevreden over de zij- en achterkant van de zwaan. De verf en twee kwasten worden door Michelle op tafel gezet. Alleen doet de kwast, geklemd in haar aan reuma aangetaste creatieve hand, niet altijd precies wat mevrouw L. voor ogen heeft. Tijdens het verven schalt een schlager van Semino Rosso door de kamer. Zachtjes zingen mevrouw L. en Michelle mee. Een diepe, tevreden zucht ontsnapt uit haar mond als de zwaan geworden is zoals ze het voor ogen had.

‘Zo, is ie eindelijk geen lelijk eendje meer’, grapt mevrouw L.

De verfspullen worden opgeborgen en bij nog een kopje thee vertelt mevrouw L. over vroeger. Toen haar man nog leefde. Hun grote hobby was poppenbeurzen afgaan. Haar man maakte de mooiste poppenhuizen en mevrouw L. maakte van fimoklei miniaturen voor in de huisjes. Deze miniaturen verkocht ze op de beurzen.

‘Wil je de huizen zien?’, vraagt ze, zoals elke week, aan Michelle, die zoals elke week enthousiast knikt. In de achterkamer, waar mevrouw L. ook slaapt, staan een aantal schitterende poppenhuizen. Ze rommelt wat in de vele dozen die in deze kamer staan en haalt dan miniaturen tevoorschijn die in de vitrine van een slager thuishoren: levensechte gehaktballetjes, karbonades, biefstukjes en worstjes komen uit de doos tevoorschijn. Het gezicht van mevrouw L. verzacht als ze terugdenkt aan de tijd dat ze nog samen met haar man was, dat ze nog mobiel was en dat haar creatieve handen nog meewerkten.

Mevrouw L. vraagt of Michelle haar nog een kwartiertje wil helpen met het versieren van een doosje met fimoklei bloemetjes. Met de punt van een satéprikker prikt ze wat lijm aan een bloemetje en prikt deze dan zo recht mogelijk op het doosje. Mevrouw L. is erg geconcentreerd en zit in haar eigen wereld.

‘Waar zullen haar gedachten haar nu heen brengen?’, denk ik, terwijl ik naar de achtertuin staar. Een tuin die moe is, schiet het door mijn hoofd. Blaadjes van struiken en bloemen hangen en de bloemen hebben hun kleur verloren.

Michelle ruimt alle spulletjes op en vraagt of mevrouw L. nog iets wil drinken voordat ze weggaat. In de knuffel die Michelle krijgt voel ik de waardering en liefde die mevrouw L. voor haar voelt.

Ze schuifelt met haar rollator mee naar de voordeur. Op de fiets blijft Michelle zwaaien tot mevrouw L. niet meer is dan een klein, eenzaam stipje.

Michelle: ‘ De meerwaarde om vrijwilliger te zijn bij Netwerk Young Connection is dat het mij een goed gevoel geeft. Ik vind het leuk om te zien dat mevrouw L., mijn maatje, het fijn vindt dat ik langskom. Ze kijkt er naar uit. Wanneer ze het naar haar zin heeft, heb ik het ook naar mijn zin.’

Michelle: ‘Het zou voor iedere jongere (tussen 15 en 30 jaar) goed zijn om iets voor de medemens te doen. Vooral bij ouderen, die het niet altijd fijn hebben en vaak in hun eentje thuis zitten. Helaas is dit voor veel mensen erg zwaar en niet interessant. Want wat krijg je er voor terug? Niks qua materiele zin. Maar wel mentaal! Je krijgt warmte en liefde terug van die mensen die het zelf zo missen. Daarom is het goed dat mensen, en vooral jongeren, zich inzetten voor ouderen die niet dezelfde leeftijd hebben, maar die nog veel dingen kunnen doen in het leven. Zoals grappen maken, muziek luisteren maar ook ervaringsmomenten en belangrijke momenten uit hun leven delen. Motivatie om anderen te helpen en naastenliefde is tegenwoordig niet vanzelfsprekend, maar Ik denk dat iedereen dit best in zich heeft.’

Help Netwerk Young Connection om jongeren in te kunnen zetten voor kwetsbare mensen in Pijnacker-Nootdorp:

Stichting Netwerk Young Connection
IBAN NL71RABO0325116393
Website: www.youngconnection.nl
Informatie voor vrijwilligerswerk: info@youngconnection.nl