Zuidpop meets Young Connection (deel 1)

Zuidpop, ooit begonnen als wijkfeestje voor bewoners van Pijnacker-Zuid en omstreken, is uitgegroeid tot een professioneel festival met lokale muziek bands en foodtrucks. Zuidpop wil niet alleen sociaal maar ook maatschappelijk betrokken zijn bij de bewoners van Pijnacker-Nootdorp. Daaromzal dit jaar het goede doel ‘Netwerk Young Connection’ bij Zuidpop 2019 centraal staan. Om erachter te komen wat dit netwerk doet voor haar medemens zal ik met twee vrijwilligers, met toestemming van alle partijen, mee lopen.

Mijn eerste ontmoeting met een vrijwilligster van Netwerk Young Connection zal bij een Eritrees gezin zijn, dat sinds 1 ½ jaar in Nootdorp woont. Cindy (20 jaar) geeft elke woensdagmiddag aan Weddeb (10 jaar) huiswerkbegeleiding. Daarnaast bouwt Cindy een brug tussen het Eritrees gezin en de Nederlandse samenleving door te vertellen over typisch Nederlandse gewoonten en ze beantwoordt de vele vragen van situaties waar het gezin gedurende de week tegen aanloopt.

Op een mooie, zonnige woensdagmiddag wacht ik op Cindy die sinds mei 2018 vrijwilligster is bij Netwerk Young Connection. De zon streelt mijn gezicht, terwijl ik me afvraag wat ik straks kan verwachten bij een statushouderfamilie die uit Eritrea gevlucht is, waar Cindy de 10 jarige Weddeb huiswerkbegeleiding geeft. Cindy volgt de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker. Daarna zal ze de opleiding Sociaal Werk gaan volgen. Wanneer ze deze opleiding afgerond heeft, zou Cindy kunnen werken in de jeugdhulpverlening, met kinderen met een geestelijke handicap of kinderen met een taalachterstand.

Ik word uit mijn gedachten gehaald door Cindy. Voordat we naar binnen gaan wil ik eerst weten of ik nog ergens rekening mee moet houden. Ik voel me een indringer in dit gezin en wil de zorgvuldig gemaakte vertrouwensband die Cindy na een half jaar opgebouwd heeft niet beschadigen.

Vader doet open en zijn ogen lichten op als hij Cindy ziet. Een mix van specerijen prikkelt mijn reukzintuig wanneer we de woonkamer binnen gaan. De familie (bestaande uit vader, moeder en vier kinderen) vinden het erg spannend dat ik bij dit bezoek aanwezig ben. Vooral Weddeb vindt alle aandacht erg interessant en vindt het wel cool dat ik een verhaal over hem ga schrijven.

Weddeb zit in groep 5. Hij heeft een hele lieve juf die hem veel aandacht geeft. Vooral met Nederlands, want dat vindt hij toch wel moeilijk. In rekenen is hij heel erg goed en trots laat hij horen welke tafelsommen hij kan opdreunen. Weddeb is in de 1 ½ jaar dat hij in Nederland woont al aardig gewend. Hij heeft veel vriendjes op school en in de buurt waar hij mee voetbalt. Want voetbal is zijn grote passie. Hij droomt van een voetbalcarriere bij Ajax of Juventus. Ik mag deze enthousiaste jongen wel: droom groot!

Vader is 3 ½ jaar geleden in Nederland gekomen. Via Ter Apel, Arnhem, Utrecht, Wassenaar, Gilze en Oude Pekela heeft hij eindelijk zijn plek gevonden in Nootdorp. De hereniging met moeder en kinderen 1 ½ jaar geleden was het mooiste wat vader overkomen is. Het enige dat hij wil is een veilig leven voor zijn kinderen. ‘Als je nooit veilig bent, kun je ook nooit aan een toekomst werken en dat gun ik mijn kinderen zo. Wij nemen geen onveiligheid mee, want dat ontvluchten we juist’, zegt vader. Hij is vooral dankbaar voor de kansen die hij in Nederland krijgt en voor mensen, zoals Cindy, die hem en zijn gezin helpen om zich aan te passen aan het leven in Nederland.

Weddeb wiebelt ondertussen op de bank. We hebben genoeg gepraat, tijd voor actie!

Drie stoelen staan klaar in zijn slaapkamer. In alle rust, zonder afleiding, kan begonnen worden aan de huiswerkbegeleiding. Als een goochelaar tovert Weddeb een map met opdrachten uit een laatje die Cindy en hij kunnen maken. Een schriftje waar Cindy en juf in schrijven zorgt voor de juiste communicatie om vorderingen en opdrachten die hij lastig vindt door te nemen.

Cindy laat eerst Weddeb een opdracht uit kiezen. De juiste zinnen moeten bij plaatjes gezocht worden. Het gaat over een bruiloft, bruidegom, bruid, bruidsmeisjes, bruidsboeket, orkest, dirigent en taart. Geconcentreerd verbindt Weddeb de juiste zinnen aan de plaatjes. Wanneer Cindy hem complimenteert, beginnen zijn ogen te stralen. ‘Wat hebben zijn ogen allemaal al gezien en welke beelden heeft hij allemaal opgeslagen?’ schiet het door mijn hoofd.

Er hangt een relaxte sfeer. Cindy voelt feilloos aan wanneer de spanningsboog bij deze 10- jarige jongen verslapt. Een grapje en hij is weer bij de les. Weddeb is zeer leergierig en ziet in elke opdracht een wedstrijdelement. Zo ook bij dictee. Eerst leest hij tien woorden voor die Cindy foutloos moet opschrijven. Hij controleert de woorden zorgvuldig met het puntje van zijn tong uit zijn mond. Zichtbaar teleurgesteld ziet hij maar één fout geschreven woord. Ik krijg een knipoog van Cindy. Nu moet hij het beter doen dan Cindy. Het lukt hem net niet. ‘Tja, als aankomend voetballer bij Ajax zul je ook moeten leren verliezen.’ zegt Cindy en geeft hem een por.

Weddeb wil revanche en pakt de opdracht uit het mapje waar hij goed in is: zoveel mogelijk rijtjes woorden lezen in één minuut. De strijd begint. Weddeb staat al snel 1-0 voor. Hij leest twee woorden meer binnen één minuut dan Cindy. Uiteindelijk wint hij met 2-1!

De tijd is om. ‘Je bent een kanjer,’ zegt Cindy. Verbaasd kijkt hij haar aan. Kent het woord niet. Ze laat Weddeb het woord opschrijven en legt de betekenis uit.

Vader heeft nog wat praktische vragen aan Cindy. Daarna is het tijd om afscheid te nemen.

Cindy en ik praten buiten nog even na. Dan stapt ze op de fiets. Haar lange haren golven mee op de wind. Ik kijk haar na tot ze de straat is uit gefietst. Er gaat maar één gedachte door mijn hoofd: Ik heb vandaag niet één maar twee kanjers leren kennen!

Cindy:‘ De meerwaarde om vrijwilliger te zijn bij Netwerk Young Connection is de ervaring die ik opdoe. Ik leer veel over de Eritrese cultuur. Laatst at ik een Eritrees gerecht mee (Injera), wat erg op een pannenkoek leek. Terwijl ik mijn ‘pannenkoek’ aan het oprollen was werd mij met veel gelach uitgelegd dat ik stukjes van de koek moest scheuren en dit met mijn handen moest opeten. Daarnaast leer ik hun weer over de Nederlandse gewoonten. Dat je zo samen verder kan komen en van elkaar kunt leren vind ik heel mooi.’

Cindy: ‘Het zou voor iedere jongere (tussen 15 en 30 jaar) goed zijn om iets voor de medemens te doen. Je doet er veel ervaring mee op die je later ook weer kunt gebruiken bij bijvoorbeeld je opleiding.Daarnaast doe je leuke nieuwe contacten op, want je kunt bij Netwerk Young Connection ook in groepen werken. Wanneer je iets kunt betekenen voor de kwetsbare mensen geeft dat veel energie en een goed gevoel.’

Help Netwerk Young Connection om jongeren in te kunnen zetten voor kwetsbare mensen in Pijnacker-Nootdorp:

Stichting Netwerk Young Connection
IBAN: NL71RABO0325116393
Website: www.youngconnection.nl
Informatie voor vrijwilligerswerk: info@youngconnection.nl