Drie jaar Zuidpop

Het is weer ons maandelijkse Zuidpop bijeenkomst. Zoals altijd worden eerst de roddels over tafel gegooid en persoonlijk lief en leed wordt gedeeld. Ondertussen worden de kopjes met koffie en pakken koek op tafel gezet. Ondanks onze drukke banen en sociale levens zie ik vijf gepassioneerde mensen zitten. Inmiddels vrienden voor het leven, want wat hebben we in de drie jaar dat we Zuidpop organiseren veel met elkaar mee gemaakt. Vijf mensen die ondanks alle tegenslagen en leuke veranderingen in het leven doorgegaan zijn met Zuidpop. Ik voel me oprecht trots en blij dat ik deel mag uitmaken van deze hechte club.

Zuidpop 2017 begon als een ‘wild’ plan om een wijkfeestje in het wijkpark van Tolhek neer te zetten. Een feest vooral voor ouders met kinderen. Konden de ouders ook een keer uit hun dak gaan op lekkere live muziek, terwijl hun kinderen uit hun dak konden gaan op de springkussens. Desnoods kruipend naar huis want een bar was, naast het podium, het belangrijkste voor een geslaagd feestje in onze ogen.

Na een oproepje voor lokaal muzikaal talent, hadden we een gave line up van 4 bands. Wisten wij veel wat er allemaal zou komen kijken bij het wisselen van de bands?

Wat waren we naïef en onwetend. Soms is het beter om niet te weten waar je aan begint, omdat je anders nooit begint. Wat ging er veel fout. Vooral het gebrek aan kennis op het gebied van elektra was de rode draad op Zuidpop 2017. Wanneer de koelkasten van de bar uit waren, wisten we dat het springkussen fier overeind stond. Wanneer de koelkasten weer zoemden, wisten we dat het springkussen leegliep. Wisten wij veel dat het springkussen zoveel stroom trok?

Gestress om het terrein op tijd aangekleed te hebben. Een globaal draaiboek dat te globaal was. Spullen die we vergeten waren te bestellen, want zeg nou zelf: Hoe konden wij weten wat we allemaal nodig hadden?

In deze chaos trof ik een aantal bewoners van Ipse de Bruggen aan, die zó graag mee wilden helpen. Ach, het was toch al chaos, dus waarom niet? Drie bewoners van Ipse de Bruggen stonden een aantal uur achter de bar, fris in te schenken. En wat hadden ze het naar hun zin en wat deden ze het goed.

De avond kwam laat op gang. Maar wat was het gezellig. Regelmatig zochten we elkaar op om high fives aan elkaar uit te delen. Hadden we toch maar mooi effe neergezet!

Zuidpop 2018

Na een evaluatie over Zuidpop 2017 waren we het er unaniem over eens om van onze fouten en onwetendheid te leren om van Zuidpop 2018 een nog gezelliger feestje neer te zetten. De taken werden beter verdeeld, we hadden een strakkere planning en zouden van vier naar twee bands gaan. We hadden meer vrijwilligers en daarnaast hadden we het sublieme plan om direct om vier uur te starten met de kidsdisco, zodat het feest eerder op gang zou komen. Verder besloten we om bewoners van Ipse de Bruggen te betrekken bij Zuidpop, want Zuidpop is een festival vóór en dóór bewoners van Pijnacker-Nootdorp. Terwijl we volop in de voorbereidingen zaten overleed onze flamboyante Ellen. Ellen die zoveel regelde en zoveel goede ideeën had. We waren kapot, onze drive was weg, want wat was Zuidpop zonder Ellen?

De vriend van Ellen gaf de doorslag. Wat was hij vastberaden om de taken van Ellen over te nemen. En Ellen zou bij Zuidpop ‘aanwezig’ zijn. En hoe: Alles stond in het teken van vlinders (overal hingen vlinders, in logo Zuidpop zit vlinder) en de Nierstichting werd als goed doel aan Zuidpop 2018 gekoppeld. Een emotionele Zuidpop voor ons allemaal, maar wat was het een succes. Zo veel bezoekers hadden wij ook niet verwacht! En ach, dat we toch weer wat slordigheidsfoutjes hadden in de voorbereidingen, zoals dat we er twee weken voor Zuidpop achter kwamen dat de hoofdsponsor (Flaton) niet op de flyer stond en wij deze weer opnieuw hebben moeten laten drukken, was heel snel vergeten.

Zuidpop 2019, met hekken.

Natuurlijk besluiten we om voor de derde keer Zuidpop neer te zetten. Door alle fouten die we de eerdere jaren hadden gemaakt, leren we zoveel. We durven ‘out of the box’ te denken en met onze ervaring willen we dit jaar de lat voor ons hoger leggen. We gaan het allemaal nog professioneler (niet groter) neerzetten. Iedereen krijgt zijn taken en budget. De kidsdisco en het goede doel (dit jaar Netwerk Young Connection) houden we erin. Maar zoals elk jaar wordt ook dit jaar ons geduld en enthousiasme flink op de proef gesteld. Op een vlak waar we nooit rekening mee hebben gehouden: dat Zuidpop weleens ten onder zou kunnen gaan aan haar eigen succes.

De gemeente, brandweer en politie hebben hun bedenkingen, zijn bang dat we veel groter gaan worden dan vorig jaar. Ze zijn bang dat veiligheid in het geding komt. Huh? In de vorige Zuidpop edities is er werkelijk waar niets gebeurd. De sfeer was geweldig, de bezoekers waren relaxt. Het was één groot gezellig feest! Opeens moeten we, in het kader van veiligheid, het gehele terrein afsluiten met hekken, nooduitgangen creëren, het dubbele aantal beveiligers en drie keer zoveel toiletvoorzieningen.

De lol is er voor ons even af. Want ons doel was altijd een open, gezellig feest vóór en dóór de bewoners uit de buurt. Iedereen moest gewoon naar binnen kunnen. Een open feest moest het zijn. De extra kosten worden ons bijna te veel. Ook dat Zuidpop van de gemeente aan allerlei eisen moet voldoen, zonder dat de gemeente ons op welke wijze dan ook tegemoet komt heeft ons bijna doen besluiten om Zuidpop niet meer te organiseren. Met dank aan alle sponsoren (Fonds 1818 in het bijzonder) en het doorzettingsvermogen van ons om Zuidpop niet klein te laten krijgen, zitten we hier deze avond om de laatste losse eindjes door te nemen.

Ik kijk nog eens rond naar alle gezichten die mij zo lief zijn geworden. We zijn strijdbaarder dan ooit. Hebben er een nieuwe uitdaging bij: laten zien aan de gemeente, brandweer en politie dat we er nog meer van overtuigd zijn dat we een GRATIS en gezellig feest neer willen en kunnen zetten ondanks alle maatregelen.

‘He!’. Ik word aangestoten. ‘Waar was jij met je gedachten? Het is jouw beurt om jouw punten van de agenda door te nemen.’ ‘Ik wil eerst zeggen dat ik trots op ons ben!’ zeg ik, om daarna over te gaan op de orde van de dag.